Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 18 października 2014

Domowe Rafaello

Cześć wszystkim! Zapraszam Was na przepis na domowe rafaello.
Do zrobienia ciasta potrzeba Wam:

3 łyżki mąki przennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
250 g herbatników
szklanka cukru
2 żółtka
opakowanie wiórków kokosowych 
250 g masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego


Z litra mleka odlewamy szklankę, do tej szklanki dosypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka. 
Wszystko dokładnie mieszamy, żeby nie było grud. Resztę mleka wlewamy do garnka i gotujemy razem z cukrem zwykłym i wanilinowym. Mieszankę ze szklanki dodajemy do gotującego się mleka, następnie czekamy do całkowitego ostygnięcia budyniu.

Gdy budyń wystygnie, miksujemy masło, a następnie stopniowo dodajemy do niego budyń i wiórki kokosowe. Całość razem miksujemy na jednolitą masę. Masę podzielić na trzy części.

Na formę wielkości około 20x30 cm, wykładamy herbatniki, na to wylewamy pierwszą część masy. Czynność tę powtarzamy trzy razy. Górę można udekorować wiórkami, orzechami, migdałami, wedle uznania. 

Całość wstawiamy na noc do lodówki, żeby herbatniki zrobiły się miękkie a ciasto zrobiło się zwarte. 
Następnego dnia ciasto jest gotowe do jedzenia.


Ciasto idealne do kawy i na spotkania ze znajomymi :)



Dajcie znać jak Wam wyszło :)



3 komentarze:

  1. Jak tu przetrwać do świąt bez przybrania na wadze, skoro wszędzie kuszą takie smakołyki? :)
    Pozdrawiam!
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie nie wiem! Jesień kusi, żeby zrobić coś smacznego. Siedzimy w domu i tylko robimy takie cuda, a potem co? Znowu kilo więcej?! Jak to się stało?! :)

    Miłego,
    Pat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam to kiedyś,całkiem niezłe było :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...