Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 30 kwietnia 2014

Chlebek.

Pieczywo w Danii nie jest za dobre, większość chlebów to tostowe czy tostowopodobne, dmuchane. Nie powiem, że w ogóle nie ma dobrych chlebów, ale jakoś nie przypadły mi do gustu. Chyba każdy zna ten moment w którym nie może już patrzeć na zwykły chleb czy bułki i pragnie zjeść coś nowego. No właśnie, mnie to dopadło już jakiś czas temu i teraz postanowiłam wypróbować przepis na chleb bez mąki, składniki to głównie ziarna, więc samo dobro. Masz już dość swojego chleba!? Wypróbuj ten, na pewno Ci zasmakuje, mi przypadł do gustu od pierwszego spróbowania. Link do przepisu - klik.

Składniki na chleb:
1 szklanka ziaren słonecznika
0,5 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1,5 szklanki + 3 łyżki ciepłej wody

Składniki suche i płynne mieszamy oddzielnie.


Następnie płynne dodajemy do suchych, dobrze mieszamy, żeby wyszła papka i odstawiamy na o 1,5 godziny.


Keksówkę smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 60 min. Ja trzymałam 55 i góra nie była spieczona, troszeczkę się rozłaziła przy krojeniu, więc warto chleb potrzymać w piekarniku chwilę dłużej. I zostawić na noc do ostygnięcia.


Efekt końcowy.


A Wy macie jakieś sprawdzone przepisy na chleb? Chętnie bym coś wypróbowała:)

Miłego dnia,
Pat.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...